Gå til sidens indhold
 
22.01.2018

Det kreative arbejdsmarked boomer i Østjylland

Det kreative arbejdsmarked i Østjylland vækster, og 50.000 mennesker arbejder nu inden for dette. Antallet af kreative medarbejdere er dermed på højde med antallet af industrimedarbejdere i byregionen. Årsagen er, at virksomheder både inden for og uden for de kreative erhverv i stigende grad ansætter medarbejdere med kreative kompetencer. Siden 2010 har der været en fremgang på 10% svarende til 3.254 flere beskæftigede med kreative kompetencer.

”Virksomheder uden for de kreative brancher har fået øjnene op for mulighederne for vækst gennem kreative medarbejdere. Det er eksempelvis industrivirksomheden, der med tilførsel af it-kompetencer starter eksport gennem en webshop, skaber et nyt eller gentænker et eksisterende produkt sammen med industrielle designere – eller sætter turbo på markedsføringen,” fortæller borgmester i Hedensted og medlem af styregruppen i Business Region Aarhus, Kasper Glyngø.

 

Seks ud af 10 medarbejdere med kreative kompetencer er beskæftiget uden for de kreative brancher, der blandt andet omfatter it-, reklame-, mode-, design- og arkitektbranchen. Tallene vidner om, at en kreativ uddannelse kan være adgangskortet til mange typer jobs. Af de ca. 50.000, der er beskæftiget på det kreative arbejdsmarked i Østjylland, udgør beskæftigede med en kreativ uddannelse den største gruppe, nemlig 25.000. Men ca. 17.500 af disse medarbejdere er hverken ansat i en kreativ branche eller i en kreativ stilling. Den kreative faglighed er således blevet en integreret del af det øvrige erhvervsliv.

Trykluftpistoler i smart design giver konkurrencefordel

En af de virksomheder uden for den kreative branche, som har opnået markante resultater gennem ansættelse af en kreativ medarbejder, er JWL i Hedensted. Virksomheden, der har 45 medarbejdere og eksporterer til 40 lande, producerer trykluftpistoler. Direktør og ejer Niels Kristian Lund fortæller:

 

”I 2008 tog vi en nødvendig beslutning om at ændre markant kurs og forfølge en nichestrategi. Vi oplevede, at nogle kunder købte vores produkter for derefter at få dem kopieret og produceret billigere i Kina. Samtidig var der ikke nogen rød tråd i vores image, ligesom formgivningen af produkterne lod noget tilbage at ønske; selvom de fungerede ud fra et teknisk aspekt. Derfor ansatte vi en industriel designer, som hjalp os med både design og markedsføring.”

 

Og det var en rigtig beslutning. I dag 10 år senere tæller virksomhedens kunder bl.a. en af USA’ største værktøjsleverandører, Snap-on. Også flere konkurrenter får deres trykluftspistoler produceret hos JWL – i designs, der passer til deres brands. Niels Kristian Lunds forventninger til dette års omsætning er en stigning på 15%.

 

”Vi har svært ved at beskytte den tekniske del af vores produkter med patenter på hvert enkelt marked, så derfor er det afgørende, at vi hele tiden er et skridt foran med vores formgivning,” siger han.

 

Som noget nyt begynder virksomheden i disse dage også at fremstille højkvalitetsemballager in-house for at understrege produkternes kvalitet. Der er ikke mindre end 25 års garanti på en JWL trykluftpistol, ligesom den heller ikke skal vedligeholdes. Det skal emballagerne være med til at signalere.


Især modebranchen er i fremgang

Modebranchen har overhalet reklame- og møbelbranchen og er nu Østjyllands næststørste kreative delbranche. Det skyldes blandt andet en beskæftigelsesvækst fra 2011 til 2015 på 168 jobs. Denne vækst overgås kun af designbranchen med en absolut vækst på 237 jobs. Den største delbranche er stadig Bøger og presse, som tæller mediebranchen, forlag, trykkerier og fotografer.

 

Under finanskrisen forsvandt ca. hver fjerde job i de kreative brancher. Særligt inden for brancherne reklame, musik samt bøger og presse har faldet i beskæftigelse kunnet mærkes. Det skyldes, at en række jobfunktioner er erstattet af teknologiske alternativer til fx produktion og distribution. Faldet i antal beskæftigede er udelukkende sket blandt faglærte samt medarbejdere uden en kompetencegivende uddannelse. Til gengæld er antallet af beskæftigede i de kreative brancher blandt personer med en videregående uddannelse steget med 11% fra 2011 til 2015.

De beskæftigede, som både har en kreativ uddannelse og en kreativ stilling i en kreativ virksomhed, eksempelvis arkitekter, designere og tekstforfattere i bureauer, musikere og kunsthåndværkere, udgør med 2.000 personer den mindste del af det samlede kreative arbejdsmarked i Østjylland.

 

FAKTA

Det kreative arbejdsmarked udgøres af:

 • kreative virksomheder som fx reklame- og arkitektbureauer, mode- og filmbranchen samt mediehuse
 • medarbejdere i kreative stillinger, som fx arbejder med infrastruktur, design, web- og mediedesign, indretning, skuespil og dekoratørarbejde
 • medarbejdere med kreative uddannelser som fx webdesignere, industrielt design og arkitekter, journalister, grafikere og skuespillere.

 

Kilde: Danmarks Statistik. Tal bearbejdet for Business Region Aarhus af eStatistik.

 

Flere oplysninger

Borgmester i Hedensted og medlem af styregruppen i Business Region Aarhus, Kasper Glyngø, 2924 4174.

Direktør Niels Kristian Lund, JWL, 2025 1019.
Sekretariatschef Jane Baad Jensen, Business Region Aarhus, 2372 1014.

 

Nyheder

 • 22.01.2018

  Det kreative arbejdsmarked boomer i Østjylland

  Det kreative arbejdsmarked i Østjylland vækster, og 50.000 mennesker arbejder nu inden for dette. Antallet af kreative medarbejdere er dermed på højde med antallet af industrimedarbejdere i byregionen. Årsagen er, at virksomheder både inden for og uden for de kreative erhverv i stigende grad ansætter medarbejdere med kreative kompetencer. Siden 2010 har der været en fremgang på 10% svarende til 3.254 flere beskæftigede med kreative kompetencer.
 • 17.01.2018

  Ros til regeringen: Adskillige statslige arbejdspladser til Østjylland

  Business Region Aarhus roser Regeringen for at flytte adskillige statslige arbejdspladser og et uddannelsessted til Business Region Aarhus.
 • 27.12.2017

  Østjylland fejrer nytår med jobbrag

  De 12 østjyske kommuner cementerer positionen som Danmarks stærkeste vækstlokomotiv uden for hovedstadsområdet, ifølge nye tal fra Business Region Aarhus. Alene i det seneste år er der skabt 7.000 nye fuldtidsstillinger i den private sektor. Det svarer til en vækst på tre pct., hvilket er over landsgennemsnittet på 2,3 pct. Med ca. 450.000 lønmodtagerjob er antallet af job større, end før finanskrisen satte ind i 2008. Det er det hidtil højeste niveau i landsdelen, og samtidig er Østjylland den første vækstregion uden for hovedstadsområdet, der er kommet igennem finanskrisen. Det er eksportvirksomhederne, der driver væksten.
 • 22.12.2017

  Stor ros til Regeringen og DF: Finanslov vedtaget - E45 tættere på udvidelse

  Folketinget har i dag vedtaget Finansloven, og derfor er VVM-undersøgelserne for Østjyske Motorvej E45 også vedtaget. Dermed er udvidelsen af E45 kommet endnu et skridt nærmere. Business Region Aarhus roser Regeringen og DF for at have sikret midlerne til VVM-undersøgelserne under finanslovsforliget.
 • 08.12.2017

  Udvidelsen af Østjyske Motorvej E45 kommer meget tættere på

  Finanslovsforliget mellem Regeringen og Dansk Folkeparti medfører, at der igangsættes VVM-undersøgelser af en udbygning af Østjyske Motorvej E45 fra fire til seks spor på strækningerne Skanderborg S – Vejle (Hornstrup), vest om Aarhus og Aarhus N – Randers N. Der afsættes 78 mio. kr. til undersøgelserne.
 • 30.10.2017

  1.325 elever deltager i innovationssamarbejder med 50 østjyske virksomheder

  Business Region Aarhus fokuserer i Hop-In ugen (Hands On Production – Innovation New Ideas) i uge 44 på at give folkeskoleelever fra 6. og 7. klassetrin mulighed at arbejde sammen med lokale virksomheder om en praktisk opgave med relevans for elevernes hverdag, ligesom de møder rollemodeller fra erhvervsskolerne. Lærerne efteruddannes undervejs, og også forældrene inddrages i forløbet, der afsluttes med en konkurrence. Konceptet, der skal medvirke til at flere unge vælger en erhvervsuddannelse, er udviklet af Hedensted Kommune og bredes i 2017 ud i Skanderborg, Odder og Syddjurs Kommuner. I alt deltager 1.325 elever og 50 virksomheder. Finansminister Kristian Jensen (V) løftede sløret for årets opgave til eleverne i i Hedensted Kommune i dag sammen med borgmester Kirsten Terkilsen.
 • 23.10.2017

  Deltag i temamøde om digitalisering

  Hvad gør digitaliseringen ved virksomheder og samfund? Det er fokus til temamødet onsdag d. 8. november 2017, hvor Business Region Aarhus har fornøjelsen af at præsentere digitaliseringsekspert Alexander Goldman.
 
 

Opdateret: 02.2.2017

Afdeling: Business Region Aarhus

Send kommentar:   Webmaster

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code