Gå til sidens indhold
 
22.08.2017

Erhvervspolitisk debat: Fødevareerhverv i verdensklasse - også i fremtiden?

Fødevareerhvervets topledere indleder sammen med østjyske politikere FOOD Festival den 1. september 2017 med en debat om kompetencer, uddannelser og fødevarejob. Debatten åbnes af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og tager afsæt i nye tal, som viser, at der over de seneste 15 år er sket et markant skift inden for fødevaresektoren: jobbene er blevet langt mere videntunge. Tallene viser også, at beskæftigelsen inden for fødevareerhvervet fra 2012 har fundet et stabilt niveau og været svagt stigende siden.

Som et af verdens stærkeste kraftcentre inden for udvikling og produktion af fødevarer bidrager fødevarevirksomhederne markant til dansk økonomi ved at eksportere for et trecifret milliardbeløb årligt. Et tilstrækkeligt udbud af kvalificerede medarbejdere er afgørende for virksomhedernes videre vækst og udvikling. Og det er en generel udfordring for branchen, der ellers byder på spændende karrieremuligheder. 

”Mange dygtige medarbejdere starter i vores branche med en erhvervsfaglig baggrund og bygger efter et par år ovenpå med en teknisk videregående uddannelse. Der er brug for de unge i fødevareindustrien, og vi har brug for, at de erhvervsfaglige uddannelser tales op, så det ses som noget positivt, når unge overvejer en erhvervsfaglig vej som et alternativ til gymnasiet,” siger Henrik Ladefoged, Managing Director of Marel Denmark.

 

”Årets positive optagstal på de naturvidenskabelige/tekniske uddannelser er godt nyt for branchen, som hungrer efter medarbejdere med disse kompetencer. Men også i efter og -videreuddannelse af medarbejdere er der mange ressourcer at hente, så fødevarebranchen fastholder sin stærke position og øger markedsandelene,” siger borgmester Peter Sørensen, Horsens Kommune og medlem af Business Region Aarhus’ politiske formandskab.

Hvordan ser fremtidens fødevarejobs ud?

Nye tal fra Region Midtjylland viser, at der fra 2000 – 2015 er sket en 60%’s forøgelse af job, der varetages af medarbejdere med en lang, videregående uddannelse eller en Ph.d., i regionen. Også antallet af job, der varetages af medarbejdere med en kort eller mellemlang videregående uddannelse, er steget med hhv. 18% og 20% i perioden. I alt er der således skabt yderligere 1.640 højtuddannede job i regionen. Miljø, sundhed, sikkerhed og madspild står højt på den internationale dagsorden, hvor Danmark i forvejen har en førerposition, og det betyder endnu større efterspørgsel på bæredygtige og innovative fødevarer i fremtiden. 

 

Erhvervspolitisk debat med fødevareerhvervets topledere
Beslutningstagere fra erhvervsliv, uddannelse, forskning og politik fra hele landet er inviteret til at diskutere forskellige bud på, hvad der skal til for at sikre, at Danmark også i fremtiden ligger i front inden for fødevareinnovation.

Panelet med Peder Tuborgh (CEO for Arla Foods), Leif Nielsen (branchedirektør DI Fødevarer), Anne Lawaetz Arhnung, (vicedir., Landbrug & Fødevarer) igangsætter debatten sammen med Troels Lund Poulsen (beskæftigelsesminister (V)) og Nicolai Wammen (politisk ordfører for (S)), hvorefter en lang række beslutningstagere fra erhvervsliv, uddannelse, forskning og politik bliver bedt om deres perspektiv på, hvordan fødevarebranchen fastholder sin stærke position og øger markedsandelene.

Tilmelding til den fødevarepolitiske debat kan ske her: http://tilmeld.events/food/foedevareerhverv-i-verdensklasse-ogsaa-i-fremtiden.html

Der er selvfølgelig også afsat tid til netværk og smagsprøver. Og efter kl. 17 er der mulighed for en guidet tur rundt på FOOD Festival.

Arrangør af debatten, som foregår i teltet på Tangkrogen i Aarhus 1. september kl. 15-17, er Business Region Aarhus, Region Midtjylland, Food Organisation of Denmark, Food Nation og Danish Food Cluster.

 

Flere oplysninger:

Peter Sørensen, Borgmester i Horsens og medlem af den politiske styregruppe i Business Region Aarhus, mobil 2366 6621

Henrik Ladefoged, Managing Director of Marel Denmark, mobil 2279 0558

Sekretariatschef Jane Baad Jensen, Business Region Aarhus, mobil 2372 1014

 

FAKTA

Region Midtjylland udgør hjertet i den danske fødevareklynge, som samlet set er verdens tredje største fødevareklynge. Her ligger også hovedkvarteret for den nationale klyngeorganisation Danish Food Cluster.

 

 

I Region Midtjylland har vi en meget høj koncentration af viden om fødevareudvikling. Videns- og innovationskraften er i Business Region Aarhus centreret omkring Foulum i Tjele og i særlig grad Agro Food Park i Aarhus, hvor 75 virksomheder og 1.000 vidensmedarbejdere udgør et pulserende vidensmiljø, der har fokus på innovative løsninger på fødevareområdet. Her har Arla Foods i 2017 etableret sit globale innovationscenter, og i 2019 flytter Aarhus Universitets fødevareinstitut også ind i et af Europas hurtigst voksende udviklingsmiljøer inden for fødevareinnovation.

 

 

Aarhus Universitet er udnævnt til et af verdens 10 bedste universiteter inden for landbrugs- og fødevareforskning af U. S. News.

 

Virksomhederne i Business Region Aarhus og i det øvrige midtjyske område er internationalt førende på en række felter inden for fødevareerhvervet. Det gælder især på områderne fødevareanalyse og rådgivning, procesudstyr, forarbejdning af mælkeprodukter, kød og

ingredienser.

 

 

For at imødekomme fødevareerhvervets behov har Business Region Aarhus i samarbejde med Aarhus Universitet etableret en årlig international fødevaresommerskole, som modtog sit første hold i sommer. Skolen skal vække de unges interesse for fødevareerhvervet. Også en fødevareingeniøruddannelse er undervejs i tæt samarbejde med de fødevarerelaterede virksomheder.

 

 

I samarbejde med VIA University College har Business Region Aarhus også igangsat udviklingen af portalen Food Academy. Når den er klar, vil den synliggøre og skabe overblik over eksisterende efter- og videreuddannelsestilbud, da mange virksomheder i dag har vanskeligt ved at danne sig et overblik over mulighederne.

 

Business Region Aarhus består af de 12 kommuner Hedensted, Horsens, Skanderborg, Samsø, Odder, Norddjurs, Syddjurs, Randers, Silkeborg, Favrskov, Viborg og Aarhus.

Link til denne side

Nyheder

 • 20.05.2018

  Join the Talent Day in the Food Cluster

  Do you study either at a university, a university college, or a business academy – or maybe you have graduated recently? Most importantly - you see a career opportunity in the food cluster. Get interesting presentations as well as the opportunity to meet a number of strong and powerful companies. It's for free!
 • 02.05.2018

  Specialkonsulent med erhvervsstrategisk flair til Business Region Aarhus sekretariatet


  Business Region Aarhus er Danmarks største vækstcenter uden for hovedstaden. Vi er 12 kommuner med et motto om, at Østjylland arbejder for Danmark. Kan du tilføre udviklingsprojekter på erhvervsområdet struktur og sikre implementering? Kan du udvikle koncepter for events af politisk og faglig karakter? Har du et skarpt blik for at udvikle og nyttiggøre erfaringer og viden, der allerede findes? Så har du nu muligheden for at sætte dit aftryk på udviklingen af Business Region Aarhus.
 • 25.04.2018

  Få frisk viden i virksomheden med en studerende

  Vil du udforske nye muligheder for din virksomhed? En studerende kommer med den nyeste viden inden for sit felt og ser på alt med friske øjne.
 • 02.03.2018

  Norddjurs, Viborg og Aarhus overtager østjysk formandskab i Business Region Aarhus

  Borgmester i Norddjurs Kommune Jan Petersen (S) er ny formand og borgmester Ulrik Wilbek (V), Viborg Kommune, er ny næstformand. Sammen med borgmester Jacob Bundsgaard (S), Aarhus Kommune, står de i spidsen for det østjyske erhvervssamarbejde Business Region Aarhus frem til 2020. Rotationen i formandskabet sker i forlængelse af de 12 østjyske byråds konstitueringer.
 • 01.02.2018

  Rekordmange kreative iværksættere i Østjylland

  Iværksætteraktiviteten i de kreative erhverv i Østjylland sætter ny rekord med en stigning på 10 pct. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. Etableringsraten i de kreative erhverv er markant højere end etableringsraten for alle erhverv under ét. De nye kreative virksomheder er også stærke overlevere, selvom de typisk forbliver enkeltmandsvirksomheder.
 • 01.02.2018

  Ny analyse om byer og hverdagsliv

  Hvem bor hvor i Business Region Aarhus? Hvor bor dem med de højeste indkomster? Og de længste uddannelser? Svarene er langt fra så åbenlyse, som man måske skulle tro.

 • 22.01.2018

  Det kreative arbejdsmarked boomer i Østjylland

  Det kreative arbejdsmarked i Østjylland vækster, og 50.000 mennesker arbejder nu inden for dette. Antallet af kreative medarbejdere er dermed på højde med antallet af industrimedarbejdere i byregionen. Årsagen er, at virksomheder både inden for og uden for de kreative erhverv i stigende grad ansætter medarbejdere med kreative kompetencer. Siden 2010 har der været en fremgang på 10% svarende til 3.254 flere beskæftigede med kreative kompetencer.
 
 

Opdateret: 10.10.2017

Afdeling: Business Region Aarhus

Send kommentar:   Webmaster

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code