Gå til sidens indhold
 
10.10.2017

Gennem samarbejde kan østjysk eksport nå nye højder

Kun 6 procent af de danske virksomheder står for hele vareeksporten. Den samlede eksport udgør mere end halvdelen af BNP. Og det er netop eksporten, som vi skal leve af. Derfor mødtes virksomheder, uddannelsesinstitutioner og politikere til ØSTJYSK TOPMØDE på Grundfos den 9. oktober 2017. Her fik de inspiration til netop at arbejde mere målrettet for at øge andelen af eksportvirksomheder i Østjylland.

”Vi skal i endnu højere grad ud på den globale markedsplads. Business Region Aarhus er den største vækstregion uden for hovedstaden, og vi eksporterer for 144 mia. kr. om året og står for 14 procent af landets samlede eksportomsætning. Men som samfund er vi dybt afhængige af overskuddet fra handlen med udlandet. Det er det, vi skal leve af. Som virksomhed er man i global konkurrence fra dag 1 – ikke mindst i en digital tidsalder som vores. Derfor skal vi forløse det uforløste potentiale i Østjylland,” sagde Claus Wistoft formand for Business Region Aarhus og borgmester i Syddjurs, da han bød velkommen til knap 300 virksomhedsledere, borgmestre og repræsentanter for uddannelses- og videninstitutioner.

 

Og potentialet for eksport er stort i Østjylland. Ikke mindst fordi der, ifølge flere af virksomhederne på ØSTJYSK TOPMØDE, er en stadig stigende forståelse for at samarbejde både på tværs af virksomheder, på tværs af østjyske byer/kommuner og på tværs af uddannelsesinstitutioner og virksomheder. Det kan udnyttes i endnu højere grad. Og så er det væsentligt, at virksomheder finder ind til kerneforretningen og er skarp på deres værdier. 

 

Stærke til samarbejde

”Hele Østjylland og Aarhus er anerkendt for at være epicenter i den danske fødevareklynge. Her er masser af samarbejde. Danish Crown valgte at blive i Randers, da vi skulle placere et nyt hovedkontor, fordi det handler om, at man politisk er blevet rigtig god til at arbejde sammen på tværs af byerne i Østjylland. Og så er afstande pludselig korte. Man har været dygtige til i business regionen ud fra forskellige aspekter at samarbejde, og det giver mere vækst til os alle,” sagde Astrid Gade Nielsen, Vice President i Danish Crown.

 

Eksportens DNA

Graden af succes på det internationale marked behøver ikke at have at gøre med størrelsen på en virksomhed. Faktisk er det vigtigt netop at indse, at selvom man er underleverandør, så er der en konkurrent ”derude” på det globale marked. Især hvis man leverer til en international virksomhed. 

 

Ifølge Lone Fønss Schrøder, bestyrelsesformand i Saxo bank og bestyrelsesmedlem i Volvo og Ikea, og CEO for Grundfos, Mads Nipper, handler det først og fremmest om, at en virksomhed finder ind til sit kerneprodukt og sine kerneværdier.  

 

”En virksomhed skal se på sit produkt som en prototype. Se på kravene til produktets funktion, på alternative indkøbsmønstre – og det er altså ikke bare at trykke underleverandøren på prisen, men se efter reelle alternativer. Gå produktet igennem i workshops. Lav en såkaldt industriel reengineering. Det er den ene del af eksportens DNA. Den anden del er menneskene i virksomheden. Kom tilbage til virksomhedens rødder, og find ind til værdierne. Og ikke mindst ansæt medarbejdere, der deler værdierne,” sagde Lone Fønss Schrøder.

 

Læs mere om Østjysk Topmøde her.

Link til denne side

Nyheder

 • 25.04.2018

  Få frisk viden i virksomheden med en studerende

  Vil du udforske nye muligheder for din virksomhed? En studerende kommer med den nyeste viden inden for sit felt og ser på alt med friske øjne.
 • 02.03.2018

  Norddjurs, Viborg og Aarhus overtager østjysk formandskab i Business Region Aarhus

  Borgmester i Norddjurs Kommune Jan Petersen (S) er ny formand og borgmester Ulrik Wilbek (V), Viborg Kommune, er ny næstformand. Sammen med borgmester Jacob Bundsgaard (S), Aarhus Kommune, står de i spidsen for det østjyske erhvervssamarbejde Business Region Aarhus frem til 2020. Rotationen i formandskabet sker i forlængelse af de 12 østjyske byråds konstitueringer.
 • 01.02.2018

  Rekordmange kreative iværksættere i Østjylland

  Iværksætteraktiviteten i de kreative erhverv i Østjylland sætter ny rekord med en stigning på 10 pct. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. Etableringsraten i de kreative erhverv er markant højere end etableringsraten for alle erhverv under ét. De nye kreative virksomheder er også stærke overlevere, selvom de typisk forbliver enkeltmandsvirksomheder.
 • 01.02.2018

  Ny analyse om byer og hverdagsliv

  Hvem bor hvor i Business Region Aarhus? Hvor bor dem med de højeste indkomster? Og de længste uddannelser? Svarene er langt fra så åbenlyse, som man måske skulle tro.

 • 22.01.2018

  Det kreative arbejdsmarked boomer i Østjylland

  Det kreative arbejdsmarked i Østjylland vækster, og 50.000 mennesker arbejder nu inden for dette. Antallet af kreative medarbejdere er dermed på højde med antallet af industrimedarbejdere i byregionen. Årsagen er, at virksomheder både inden for og uden for de kreative erhverv i stigende grad ansætter medarbejdere med kreative kompetencer. Siden 2010 har der været en fremgang på 10% svarende til 3.254 flere beskæftigede med kreative kompetencer.
 • 17.01.2018

  Ros til regeringen: Adskillige statslige arbejdspladser til Østjylland

  Business Region Aarhus roser Regeringen for at flytte adskillige statslige arbejdspladser og et uddannelsessted til Business Region Aarhus.
 • 27.12.2017

  Østjylland fejrer nytår med jobbrag

  De 12 østjyske kommuner cementerer positionen som Danmarks stærkeste vækstlokomotiv uden for hovedstadsområdet, ifølge nye tal fra Business Region Aarhus. Alene i det seneste år er der skabt 7.000 nye fuldtidsstillinger i den private sektor. Det svarer til en vækst på tre pct., hvilket er over landsgennemsnittet på 2,3 pct. Med ca. 450.000 lønmodtagerjob er antallet af job større, end før finanskrisen satte ind i 2008. Det er det hidtil højeste niveau i landsdelen, og samtidig er Østjylland den første vækstregion uden for hovedstadsområdet, der er kommet igennem finanskrisen. Det er eksportvirksomhederne, der driver væksten.
 
 

Opdateret: 05.3.2018

Afdeling: Business Region Aarhus

Send kommentar:   Webmaster

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code